«Χρόνια πολλά και του χρόνου σπίτια μας…»

venceremosΜε αυτή την ευχή υποδέχονταν το νέο χρόνο και κάθε άλλη γιόρτή οι εξόριστοι και φυλακισμένοι κομμουνιστές στα «πέτρινα χρόνια».

Χθες γιορτάσαμε με πολύ ποτό και κέφι τα γενέθλια δυο πολύ αγαπημένων μου ανθρώπων. Περάσαμε πολύ ωραία και προφανώς σε καμία των περιπτώσεων δε δικαιούμαστε παρά τις σημερινές δυσκολίες ούτε στο ελάχιστο να παρομοιάσουμε τη δική μας κατάσταση με αυτή των χιλιοκυνηγημένων αγωνιστών του παρελθόντος. Παρόλα αυτά όμως τολμώ να διαπράξω την «ύβρη» να δανειστώ την ευχή του τότε για το σήμερα. Μια τέτοια «ύβρη» όμως χρήζει αν μη τι άλλο πολύ συγκεκριμένης τεκμηρίωσης. Εξηγούμαι λοιπόν.

Μπορεί σήμερα να μην είμαστε στα ξερονήσια και τις φυλακές ούτε καν στην παρανομία όμως αισθάνομαι ότι κάτι από το πνεύμα της ευχής το χρειαζόμαστε και στο σήμερα. Μπορεί η ευχή να μην ισχύει κυριολεκτικα αλλά το νόημα της ισχύει στο ακέραιο. Έχουμε και σήμερα ανάγκη για κάτι από την αισιοδοξία και τη μαχητικότητα της. Ακριβώς αυτό είναι κατά τη γνώμη μου και το πολύ ουσιαστικό και βαθύ της νόημα. Εννοώ την ελπίδα ότι, όχι μεταφυσικά, αλλά με την πάλη και τους αγώνες μας, την επομένη περίοδο θα τα καταφέρουμε.

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που ο κόσμος της δουλειάς και η κοινωνία εν γένει βρίσκεται στη γωνία. Έτσι λοιπόν από τη μια έχουμε ανάγκη να είμαστε αισιόδοξοι αλλά από την άλλη πρέπει να βασίζουμε την αισιοδοξία μας αυτή στην προσπάθειά μας να τσακίσουμε τη μαυρίλα που σπέρνουν γύρω μας. Εν όλιγοις: αισιοδοξία και πολύπλευρος αγώνας ώστε «του χρόνου» ότι μας πιέζει να είναι παρελθόν και εμείς να είμαστε κύριοι και ρυθμιστές της ζωής μας.

Με αυτή λοιπόν την λογική μπορεί όχι κυριολεκτικά αλλά «ουσιαστικώς μεταφορικά» εύχομαι στους εορτάζοντες αλλά και σε όλους μας «χρόνια πολλά και του χρόνου σπίτια μας»…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s